Rikard och Åsa

Rikard From och Åsa Mjörndal – Home

Det finns behjärtansvärda saker som det är självklart att ställa upp på – att medverka på denna skiva är en sådan. Det känns fint att sorg och frustration över en sjukdom, som alla drabbas av på ett eller annat sätt, får utlopp i något kreativt.
Låten ”Home” valde vi mycket utifrån texten. Vi tolkar den som en önskan om att bara få vara i det trygga och välbekanta samtidigt som det på något sätt också är ett farväl. I vår version har vi försökt stoppa in lite mer ilska och ångest än i originalet. Att vi båda är väldigt förtjusta i 6/8-takt var också en del av låtvalet.

Länkar:  SpotifyApple Music – Youtube

Halm – Wheels

Vi har valt att vara med eftersom det är ett projekt som uppmärksammar något viktigt och som rör oss alla, dessutom en chans att göra något roligt och annorlunda. När vi hörde ”Wheels” så kändes det rätt på en gång
eftersom vi kände att låten hade potential i vår genre, både musik- och textmässigt.
Linnéa, Johanna, Maja och Lisa

Halm
Camilla

Camilla Nordgren – Another Round

När Mats frågade mig om jag ville vara med på detta så var svaret självklart. Dels för att Jeanette och Mats är mig otroligt nära i hjärtat samt att The Big C finns även fulla min släkt och drabbar dom flesta någon gång i livet. Det är många idag som lever med Cancerspöket hängande över axeln. Att få göra något aktivt för att stödja cancerforskningen känns bara självklart.

Låten Another Round är en av mina favoritlåtar. Texten och musiken åkte rakt in i hjärtat på mig från första början. Alla människor har någon gång fått lov att ta en omgång till. Kämpa, kliva upp fast man känner att det är för mycket. Jag hoppas att min version kan hjälpa och stödja någon annan lika mycket som den har stöttat mig i mötet med cancerspöket och  andra motgångar i livet.

Fuse – Gimme Stitches

Valet av Gimme Stitches föll sig naturligt eftersom det redan fanns en musikalisk koppling sedan vi spelade på Jeanette och Mats bröllopsfest. Höjdpunkten var när bruden överraskade gästerna med att göra ett framträdande med just Gimme Stitches. Inför deltagandet i detta projekt kände vi direkt att det inte fanns något annat alternativ. Det gick helt enkelt inte välja någon annan låt.

Vi har alla erfarenheter av närstående som drabbats av sjukdomen och det känns betydelsefullt att vara med och stödja på detta sätt.
Richard, Hampus och Tommy

Fuse
Betøng

Betøng – Everlong

Medverkan på skivan var självklar. Att få vara delaktig i att nyttja musikens kraft för den goda sakens skull – vem missar ett sådant tillfälle? Inte vi i alla fall! Även låtvalet kändes naturligt utifrån tematiken med Foo Fighters-material. Everlong är Foo Fighters och i vår version har den även blivit en del av vår identitet. Everlong är numera också Betong. Så, från oss i Betong; ett ödmjukt tack för att vi får vara med! Vi hoppas att musiken, engagemanget och överskottet både kommer att värma och hjälpa drabbade och anhöriga. Stay Free!

Magnus, Beppe, Simon och Martin.
(foto: Peter Lindgren)

Tap ‘n P – I Am A River

Det var naturligt för oss att gå med i projektet. Det är en underbart av initiativ Mats. Det är inte bara om Jeanette, utan om alla som drabbas av cancer. ”I Am A River” kanske inte den mest typiska Foo Fighters sången, och möjligen är det lite vågat att välja det sista spåret från senaste albumet, men det är en riktigt vacker och kraftfull sång så vi provar. Vi tror också texterna är mycket angelägna i sammanhanget. Det handlar om den starka kraften eller strömmen under ytan driver oss alla framåt. Man kan se det som en bild av kampen mot cancer; den orubbliga viljan att leva som är svårt att stoppa.

Tap 'n P
Patrik

Patrik Vannerberg – Stranger Things Have Happened

Hej. Patrik Vannerberg heter jag. Norrlänning i Skåne. Musiker och musiklärare. Gillar valthorn och Foo Fighters, Bach, kärlek och snabb reggae. Känns bra att bidra till något som drabbar så många. Gillade det avskalade soundet på Stranger things have happened. Inspelad i Malmö 1 nov 2014. Enjoy.

Binary Creed – My Choice

I bandet har vi personlig erfarenhet av att mista någon på grund av cancer, och vi vet att alla kommer att påverkas av sjukdomen. Låten My Choice handlar om att ta vara på livet oavsett om du är sjuk eller inte.

Binary Creed
Reloaded

Reloaded – Rope

När Mats första gången berättade om det här projektet och vad han ville göra, kändes det som en självklarhet att Reloaded skulle vara med och bidra med en tolkning av en Foo Fighters låt. Reloaded, där Mats är basist, existerar fortfarande som band, även om vi inte spelat tillsammans de senaste fem åren. Det här projektet fick ihop oss som band igen och det känns otroligt kul att få lämna ett avtryck, i form av ett spår på skivan. Ett stort tack till Pelle Henriksson på Tonteknik för alla kreativa idéer kring arr och för en grymt bra mixning. Hela idén med On The Mend projektet är så vacker. Mats, du har verkligen hjärtat på rätta stället. Av de FF låtar som Reloaded spelade, är ”Rope” den låt som känns mest rätt i det här sammanhanget. För mig handlar texten om att få hjälp och stöd och något att gripa tag i när man håller på att tappa fotfästet. Vad du Jeanette, men även du Mats, har gått igenom, är jag inte i närheten av att förstå. Jag kan bara ana. All kärlek till er. (Skrivet av Jonas)
Johan, Jonas, Mats och Niklas

 

Trashpearl – But Honestly

Varje dag går vi alla ett steg närmare vår egen död, men många tänker inte på det alltför ofta. När en person står inför en potentiellt dödlig diagnos, eller allvarlig sjukdom, kan det ge avtryck och påverka hans eller hennes relationer med andra. Den starke kan bli svag, den svage kan bli stark. Rädsla kan förändra tankar, tillit kan brista, relationer kan falla sönder eller växa sig starkare. Kärleken kan ifrågasättas eller befästas. Att förhålla sig transparent och ärlig blir ibland oerhört svårt. But Honestly sträcker fram ett öppet hjärta och berättar om en del av kärlekens komplexitet. Där finns anledningen till mitt låtval. Projektet i sig är en hyllningsgåva från en man till sin kvinna, och det, är Vackert.

Trashpearl
Big Red Machine

 

Big Red Machine – Monkey Wrench

Alla i bandet har någon nära eller känner nån som har drabbats av cancer på olika sätt.
Monkey wrench betyder ”sätta käppar i hjulet”, och nu är det fan i mig dax att vi tillsammans hjälps åt att stoppa den här cancern…en gång för alla!

Peder, Lars , Anders, Stefan och Olle

 

 

Queenfish & Other Tales – Times Like These

När jag fick vetskap om projektet On The Mend så tog jag själv kontakt med Mats. Det kändes viktigt, riktigt och uppenbart att få bidra på mitt sätt – genom musik – till kampen mot cancer. Vi drabbas alla av motgångar i livet, större som mindre. Musiken har en vansinnig kraft att gestalta och emellanåt omvandla denna smärta till något vackert.  Låten “Times like these” handlar för mig om mod. Om hur vi alla kan komma tillbaka efter att vi har fallit. Jag önskar att min tolkning av denna fantastiska låt, tillsammans med alla andra på denna skiva, kan nå dem som kämpar i motvind.

Queenfish & Other Tales
Ida Boija

Ida Boija – Tired Of You

Jag valde ”Tired of you” av två anledningar. För det första ansåg jag att den passade mig bra eftersom harmonierna tilltalade mig och väckte min inspiration. För det andra tyckte jag att texten berättar en historia som passar in i detta sammanhang. Den är sensuell och desperat på samma gång, precis som ett stökigt förhållande eller – En relation där en person tappar fotfästet av cancer men där den andre ändå står kvar, trots att det gör jävligt ont. Jag som många andra har människor i min närhet som drabbats av denna förrädiska sjukdom. Jag vet vad vad det kan göra med människors inre. Det kan slita allt i stycken, allt som var helt. Själv var jag under uppsikt i några år pga cellförändringar i livmodern, som växte och blev värre. Men plötsligt försvann det. Jag tänker ofta på det och känner stor tacksamhet till att det försvann. Men lika ofta slås jag av tanken på att det kan komma tillbaka närsomhelst och växa sig till något ännu värre, något ännu större. Alla kan vi drabbas och alla kan vi falla i en sådan situation.
Jag vill att mitt låtval ska vara en mjuk hand i en desperat och kaotisk tillvaro. En önskan om att oavsett hur jävligt det kan bli, oavsett hur den som måste bära sjukdomen reagerar och blir i sin sjukdom, finns det alltid någon där som aldrig tröttnar. Som alltid bär och stöttar, trots att det tär. Jag kan inte bota någon, men är det något jag vill så är det att bidra, på det sätt just jag kan. För alla, precis alla, kan alltid göra något på sitt sätt. Det minsta jag kan göra på mitt sätt, är att bidra med musik.

Vi heter Ja! – Blå kalsonger

Anna och jag träffades 2009. Vi blev kära, snabbt. Sen dess satt vi ihop, jag och Anna och hennes två barn, Gustav och Klara. Anna blev snabbt gravid och lyckan var total, vi ville ha fler barn. Lyckliga berättade vi för Klara och Gustav att dom skulle få ett syskon och jag minns hans reaktion. Han tittade upp från datorn, och var glad. Under graviditeten började Gustav hosta. Han var hemma allt mer från skolan och till sist, i februari, var vi tvungna att åka in till sjukhuset med honom.
Vi lämnade inte sjukhuset efter det. Gustav hade drabbats av cancer.
Vi bor på sjukhuset med honom under behandlingen; cytostatika, cortison, smärtstillande om vart annat. I juni föds Hugo. Gustav är den förste efter oss som får se honom och hålla honom. Under Hugos första livstid är vi på sjukhuset tillsammans med Gustav och resten av familjen.
Behandlingen fungerar och tumören är efter nästan ett år tillsynes helt borta. Gustav kan träffa kompisar igen. Vi förstår att vårt liv kan börja bli någotsånär normalt igen.
En vecka senare kommer hostan tillbaka. Tumören har börjat växa.
Denna gång finns det inte något att göra. Den natten vi fått beskedet kunde jag inte sova och jag skrev Blå kalsonger. En sång som handlar om att leva på sjukhus, en sång som handlar om att det inte går att förbereda sig på det allra värsta, en sång om kärlek och om saknad.
I Blå kalsonger finns Gustav hos oss som blev kvar och försöker hantera ett liv utan en pojke som bara blev 12 år.

 

Ja!
Jeanette & Stråkkvartetten

Jeanette & Stråkkvartetten – From Can To Can’t

Cancern tar ett grepp om din kropp och själ, gör det svårt att andas. Den syns inte men upptar hela medvetandet och sprider en paralyserande skräck. Två gånger cancer för min egen del räcker. Musik helar. Att stå mitt i rummet med slutna ögon när ”From can to can’t” spelas på riktigt hög volym ger energi och kraft. Låten har blivit en ventil till att rensa ut förlamande tankar och ge plats åt styrka och hopp. Att den skulle bli ”min” låt var ingen tvekan. Det började med en önskan om att sjunga en rocklåt till stråkar på min 50-årsdag och blev On The Mend. Tack min underbare man! Vi är på bättringsvägen – det är dags att läka och leva igen.

Foto: Linn Haglund

 

Kaj Backman & Corrado Rossi – In The Night

Många nära och kära har drabbats och kämpat mot cancer. Det känns därför självklart och angeläget att vara en del i projektet och på så sätt bidra till att stötta cancerforskning.

Kaj & Corrado
Slow Fox

Slow Fox – Long Road To Ruin

När jag fick höra talas om On The Mend projektet blev jag direkt väldigt peppad på att vara med. Vilken jättebra idé! Musiken som är en källa till tröst för så många kan på detta sätt även bidra ekonomiskt till en superviktig sak. Låten vi valde att spela in, Long Road To Ruin, handlar mycket om hopp tycker jag. Att slänga sig ut och riskera allt och tro att det kan gå. Att leva fullt ut trots att det inte finns några garantier. Sofia Henricsson, Slow Fox

 

 

Over And Out

Vi älskar Foo Fighters, vi älskar varandra och framförallt idén om att som musiker få medverka i kampen mot cancer
Niklas, Gerhard, Daniel, Fredrik och Jörgen

Over & Out
Mates Of Mine

Mates Of Mine – Something From Nothing

När vi fick frågan av Mats om att delta på On The Mend-plattan så var det inte så mycket att fundera på, det är ett väldigt bra initiativ för en betydelsefull sak. Vi tror verkligen på konceptet att blanda det allvarliga och viktiga jobbet som Cancerfonden gör med musik och andra kulturella grenar som gör det lättare för allmänheten att ta till sig det och känna sig engagerade i frågan. För oss blev det helt klart en utmaning att ta oss an en Foo Fighters-låt, det är en bra bit ifrån vad vi normalt sett gör och dom har ju ett speciellt recept som är väldigt tydligt för just deras musik, men jag tycker vi gjorde nått eget av det. Det har varit väldigt roligt att vara en del av projektet.

 

 

 

Jonas Strandgård – Dylan’s Tune

Under min livstid hoppas jag få vara med om åtminstone en stor och världsomvälvande händelse. Jag har min alldeles egna lilla priolista på tio saker som skulle göra mig riktigt nöjd. På plats nummer två så vaknar jag upp till nyheten om att utomjordlingar har tagit kontakt och står och hytter med tentaklerna åt världens stormaktshavare och säger att det får vara färdigbråkat med varandra här på planeten. Absolut helst av allt vill jag dock skutta runt och skrika ut min glädje över nyheten som förkunnar att man listat ut hur man på ett hundraprocentigt effektivt vis skall kunna innesluta varenda levande Cancercell i isolerande höljen och vidare förpassa dessa till lämplig plats för stundande utresa ur kroppen. Dagen då det sker så ska jag ge alla mina vänner och nära en extra stor och lång kram, för då vet jag att chanserna att både dom och jag får spendera mer tid ihop här i livet just avsevärt höjts. Därefter skulle jag ta långledigt och besöka alla de designerade platser där mina vänner, nära och kära som aldrig hann skörda frukterna av den nya medicinska vetenskapen, befinner sig och spela några låtar på gitarr i hopp om att tonerna bär vägen ned genom marklagret eller orkar sig upp förbi molnmassorna. En av de låtar jag är övertygad skulle ingå i den spellistan är ”Dylans Tune”, som alltid får mig att tänka på de fina relationer jag har i livet. Jag är väldigt tacksam att Mats har givit mig möjligheten att kanske en dag få vakna upp till en alldeles speciell nyhetsrapport och samtidigt veta att ett av de där minsta stråna som varit med och bidragit kommit från mig.

 

Over & Out
Johanna & Mikael

Johanna Lüddeckens & Mikael Persson – Best Of You

Vi är en duo bosatta i Skåne. Vi är en duo även privat med åtta barn och en bakgrund som musiklärare. Jag (Johanna) har jobbat länge som sångpedagog på bl a C4gymnasiet och är numer specialpedagog. Mikael har ett långt förflutet som gitarrist och basist och vi båda har vår musikaliska hemvist i jazzen. Val av låt var enkel: den är intensiv och har en attityd och ett budskap om styrka och överlevnad.

 

 

 

Carolina Miskovsky – Walking After You

För mig känns det viktigt att få göra detta pga att cancer kan drabba oss alla, stora som små, fattiga som rika. Cancern gör ingen skillnad. Ofta känner man sig hjälplös när det händer runt omkring en. Den här gången har vi som är med på detta projekt fått en chans att göra det vi älskar och genom det fått göra en skillnad. Magi!
Foto: Jimmie Lannér

 

 

Carolina Miskovsky
Three Minute Madness

Three Minute Madness – All My Life

Att kunna använda vår musik till något som bidrar till att vinna kampen mot cancer känns hur stort som helst, att dessutom få spela in en låt av Foo Fighters och använda det som vapen känns riktigt bra. Tack för att vi fick vara med.
Henrik, Gerhard, Fredrik, Stefan och Peter.
Foto: Addes Knäpp & Webb

 

 

 

 

Sten Sax Påse – Jag har fallit

”Jag har fallit” handlar om att vi alla är summan av våra egna val. Vi väljer att vara med, vi väljer att ta ställning. Fuck cancer!
Ulf, Henrik, Johannes och Stefan.
Foto: Madelene Edlund

 

 

 

Sten Sax Påse
Henrik & Anders

My Hero – Henrik Baer & Anders Mattsson

Vi har spelat in ”My Hero” som förutom att vara en utmärkt låt innehåller den här textraden – ”…to alarming now to talk about…” vilket känns passande i detta sammanhang. Det är en glädje och en ära att få medverka i On the mend.

 

 

 

 

 

Share This