on the mend

MUSIK MOT CANCER

”Jeanette, min fru, blev sjuk igen 2014- bröstcancer för andra gången och fyllde också 50 år. Dessutom har min far, farfar och farmor alla dött i cancer – olika typer, och konstigt nog ingen ”ärftlig” typ. Jag kände att jag ville göra något!” Det här blev startskottet för projektet ”On The Mend – sånger mot cancer”

Mats Johansson och hans fru Jeanette är båda musiker och när hans fru fick bröstcancer för andra gången föddes idén om att med hjälp av musik göra något aktivt för att stödja kampen mot cancer. Jeanette fann styrka i Foo Fighters musik så det blev ganska naturligt att varje tillfrågad musiker och band fick tolka en valfri Foo Fighters-låt alternativt göra en egen låt. Mats hade tänkt sig att han skulle få ihop 5-6 artister/akter men resultat blev totalt 76 medverkande artister, ett dubbelalbum, 26 låtar, 2 slutsålda konserter i två städer. ” Vi fick lov att börja tacka nej till artister som ville medverka, för att hinna få klart skivan” säger Mats. Resultatet av projektet blev även ett On The Mend- band, musiker som

ställer upp och spelar på t ex sjukhusbibliotek med jämna mellanrum och i olika konstellationer beroende på tillfälle.
Det har sålts närmare 500 dubbel- cd, albumet har spelats över 50 000 gånger på Spotify, har hörts och synts i olika typer av media. 

I år fortsätter kampen internationellt med projektet ”On the Mend – The Challenge”. Etablerade artister från USA, England, Norge, Finland och Sverige kommer tillsammans att skapa/tolka musik. Det kommer att hållas konserter och en del av musiken kommer att komma ut på en LP. Överskottet kommer även i forstättningen att gå till förmån för cancerforskning och rehabilitering i Sverige och artisternas hemländer.

Share This