De har aldrig träffats fysiskt, men de vill alla bekämpa cancer. I dag släpper artister från fyra länder en gemensam singel med Foo Fighters låten On The Mend på bland annat Spotify. Onsdag 20 april blir det konsert på The Guitars i Umeå.

– Den norske musikern Erlend Fauske, som spelar de flesta instrumenten på singeln, hann tyvärr inte få uppleva den klar. Vi hann heller aldrig träffas, han gick bort i cancer i november i fjol. Vi känner alla en stor sorg, men vi vet att han skulle vara stolt över hur bra singeln blev, berättar Mats Johansson, projektledare och initiativtagare till projektet On The Mend-The Challenge – sånger mot cancer.

Fredag 26 februari släpps singeln med Foo Fighters-låten On The Mend, som också gett projektet dess namn, på Spotify och de flesta andra digitala musikplattformar. Singeln ingår i projektets andra album som lanseras i höst både på vinyl och digitalt. Merparten av försäljningen går till cancerforskningen.

On The Mend startade hösten 2014 i Umeå när Mats Johanssons fru Jeanette, fick bröstcancer för andra gången. I sin förtvivlan under sjukdomstiden – för att kunna hjälpa mer – drog han igång ett insamlingsprojekt med sånger mot cancer.

– Jeanette har hittat styrka i musiken och för henne framför allt i Foo Fighters musik. Det visade sig inte vara unikt. Många av artisterna som deltog i projektet har samma erfarenhet säger Mats Johansson.

Dubbelalbumet On The Mend – sånger mot cancer – gavs ut med 26 låtar. Totalt deltog 76 artister i projektet under 2014-2015. 

Under 2016 kommer On The Mend ge ut en ny skiva och denna gång även med artister från USA, Norge, Finland, England och Sverige

– Första skivan var det nästan enbart lokala musiker från Umeå, den här gången satsar vi mer globalt. De flesta av artisterna har jag fått kontakt med genom Youtube, Facebook eller Twitter. Intresset för att vara med är och har varit stort. Det är många som har egen erfarenhet cancer där de själva eller någon nära släkting eller vän har drabbats, säger Mats Johansson.

Onsdag 20 april kommer bland andra New York-baserade Miracles of Modern Science som också är med på det kommande albumet att delta i konserten On The Mend – en kväll med musik i kampen mot Cancer – på musikklubben The Guitars i Umeå.

Share This